Barkodlama nedir? Barkot türleri ve kullanım alanları nelerdir?

Barkod, bir tarayıcı tarafından okunabilen bir dizi paralel siyah çizgi ve değişen genişliklerde beyaz boşluklardan oluşan kare veya dikdörtgen bir görüntüdür.

Barkodlama nedir? Barkod çeşitleri nelerdir? 

Barkodlar, hızlı tanımlama aracı olarak ürünlere uygulanır. Perakende mağazalarında satın alma sürecinin bir parçası olarak, depolarda envanteri takip etmek için ve faturalarda muhasebeye yardımcı olmak için ve diğer birçok kullanımın yanı sıra kullanılırlar.

İki tür barkod

İki genel barkod türü vardır: 1 boyutlu (1D) ve 2 boyutlu (2D).

1D barkodlar ürün tipi, boyutu ve rengi gibi metin bilgilerini saklamak için kullanılan bir dizi çizgidir. ABD Posta Servisi aracılığıyla paketlerin izlenmesine yardımcı olmak için oluşturulmuştur. Ürün ambalajlarında kullanılan evrensel ürün kodlarının (UPC’ler) üst kısmında ve kitapların arkasındaki ISBN numaraları bu bu tür barkodlara örnektir.  .

2D barkodlar daha karmaşıktır ve fiyat, miktar ve hatta bir resim gibi metinden daha fazla bilgi içerebilir. Bu nedenle doğrusal barkod tarayıcılar bunları okuyamaz, ancak akıllı telefonlar ve diğer görüntü tarayıcılar okuyabilir.

Bununla birlikte, uygulamaya bağlı olarak bir düzineden fazla barkod çeşidi vardır.

Barkod geçmişi

Barkod konsepti, Mors kodunu temsil etmek üzere kum üzerine bir dizi çizgi çizen Norman Joseph Woodland ve Bernard Silver tarafından geliştirilmiştir. Patent 1966 yılında alındı ve NCR barkod sembolojisini okumak için ticari bir tarayıcı geliştiren ilk şirket oldu. Bir paket Wrigley sakızı, NCR’nin memleketi olan Troy, Ohio’daki Marsh’s süper marketinde taranan ilk ürün oldu.

Ticari avantajlar

Barkodlar satış işlemlerinin hızını artırmak için geliştirilmiştir, ancak işletmeler için aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka potansiyel faydalar da vardır: 

Daha doğru – Verileri işlemek için bir barkoda güvenmek, hatalara açık olan manuel olarak girilen verilere güvenmekten çok daha doğrudur.

Veriler anında kullanılabilir – İşlem hızı nedeniyle, envanter seviyeleri veya satışlarla ilgili bilgiler gerçek zamanlı olarak kullanılabilir.

Azaltılmış eğitim gereksinimleri – Barkod tarayıcının basitliği sayesinde, çalışanların nasıl kullanılacağı konusunda çok az eğitime ihtiyacı vardır. Ayrıca, barkodlar sayesinde çalışanların öğrenmesi ve akılda tutması gereken çok daha az şey vardır.

Geliştirilmiş envanter kontrolü – Envanterin taranabilmesi ve takip edilebilmesi, çok daha doğru bir sayımın yanı sıra siparişlerin daha iyi hesaplanmasını sağlar. Şirketler ürünlere ne kadar sürede ihtiyaç duyduklarını bildirdiklerinde daha az envanter tutabilirler.

Düşük maliyetli – Bir barkod sistemi kurmak gibi barkod oluşturmak da hızlı ve kolaydır. Potansiyel tasarruflar neredeyse anında gerçekleştirilebilir.

Yazıyı Paylaşın
Whatsapp
Facebook
Twitter
LinkedIn
İlginizi Çekebilir