Deniz yolu taşımacılığı ve okyanus taşımacılığı türleri nelerdir?

Deniz veya okyanus taşımacılığı genellikle dünyanın dört bir yanından mâl ithal etmesi gereken perakendecilerin ilk tercihidir.Bunun nedeni, düşük maliyeti ve hava taşımacılığının karşılayamayacağı büyük hacimleri kaldırabilmesinin yanı sıra, taşınabilecek malların türü konusunda daha az kısıtlamayla karşılaşmasıdır.

Deniz yolu taşımacılığı sektörü, küresel ticaretin %90’ından fazlasını oluşturan dünyanın en önemli sektörlerinden biridir. Genellikle, 100 kg’dan daha ağır olan veya birden fazla kartondan oluşan gönderilerin deniz taşımacılığı ile gönderilmesi gerekir.

Deniz taşımacılığı maliyetleri son yıllarda önemli ölçüde düşmüştür ve kargo gemisi alanının, kargo gemisi talebinden daha ağır basmasıyla önümüzdeki birkaç yıl boyunca düşük olması beklenmektedir.

Kargo gemilerindeki alanın düşük fiyatı, bunun öngörülebilir gelecekte büyük ürünlerin taşınması için popüler bir yol olmaya devam edeceği anlamına gelmektedir. 

Bu makalede, ne olduğu, ne kadara mal olduğu ve bazı artıları ve eksileri de dahil olmak üzere deniz taşımacılığının temellerini ele alacağız. 

Deniz yolu taşımacılığı nedir? 

Basitçe ifade etmek gerekirse, deniz taşımacılığı, yükün büyük yük gemileriyle deniz yoluyla taşınması sürecidir. Kargo, yaklaşık 20 ila 40 feet uzunluğundaki konteynerlere yüklenir ve daha sonra taşıyıcı gemiye konur. Gemi varış noktasına ulaştığında, süreç tersine döner ve konteynerler yüklendikleri şekilde gemiden indirilir.

Standart bir kargo gemisi genellikle yaklaşık 18.000 konteyner taşıyabilir. Çok sayıda ürün göndermeniz gerekiyorsa, deniz taşımacılığı bunu düşük bir maliyetle yapmak için mükemmel bir yoldur. Sektör diğer nakliye türlerine göre biraz daha karmaşıktır, bu nedenle genellikle uluslararası bir nakliye firmasının uzmanlığına başvurmak en iyisidir – en azından başlangıçta.

Deniz veya okyanus taşımacılığının fiyatı büyük ölçüde gönderinizin boyutu ve ağırlığına göre belirlenir. Nihai maliyeti etkileyebilecek uluslararası hususlar da vardır. Örneğin, Çin’den deniz taşımacılığı yoluyla ithalat yapmak, aynı malları Avustralya’dan ithal etmekten önemli ölçüde daha ucuz olacaktır. Bunun nedeni, konteyner almak için daha fazla fırsatın olduğu Çin’e kargo gemileri göndermenin çok daha kolay olması, Avustralya’da ise uluslararası politika ve ticaret anlaşmaları nedeniyle nakliye maliyetlerinin genellikle daha yüksek olmasıdır.

Deniz taşımacılığının nihai maliyeti, ithal veya ihraç ettiğiniz malların türüne ve nereye gitmeleri gerektiğine göre de belirlenecektir. Mallarınızın gümrükten geçmesi gerekiyorsa, bunlar için ithalat vergileri ödemeniz gerekecek ve bu da nakliye maliyetini artıracaktır.Genel olarak, deniz taşımacılığının fiyatı çeşitli faktörlere bağlı olacaktır ve her durum için tek bir hesaplama yoktur. Bölgenizde bir nakliye firması bulun ve durumunuz için en iyisinin ne olduğu konusunda onlardan tavsiye isteyin. Deniz taşımacılığının ne kadara mal olacağını tahmin etmeye çalışırsanız bir navlun hesaplayıcısı kullanmak faydalı olabilir.

deniz yolu taşımacılığı
Deniz yolu taşımacılığı

Deniz taşımacılığının fiyatının, denizaşırı ülkelerden mal ithal etmek için ödeyeceğiniz tutarın yalnızca küçük bir yüzdesi olduğunu unutmamak da önemlidir. Nakliye için ödeme yapmanın yanı sıra, aşağıdakilere de dikkat etmemiz gerekecektir.

Deniz yolu taşımacılığındaki fiyat faktörleri 

  • Deniz taşımacılığı- maliyetleri statik olmaktan ziyade dinamiktir. Her an dalgalanabilecek çeşitli faktörlere bağlıdırlar.Bunlar;
  • Yakıt maliyeti– Yakıt maliyetleri artarsa, oranlar artışı yansıtacaktır.
  • Gemiler için arz ve talep- Bu durum Çin Yeni Yılı veya Noel alışveriş sezonu gibi belirli tarihlere ve olaylara göre dalgalanır.
  • Uluslararası politika- Nakliye hatlarının rotalarının güvenli olduğunu bilmeleri gerekir. Genel bir kural olarak, sınırlar ne kadar açık olursa fiyatlar da o kadar iyi ve ucuz olur.
  • Döviz kurları- Baz oranının miktarı, para birimlerinin döviz kurundaki değişikliklerden etkilenecektir. Tipik bir tek seferin ne kadar uzun sürdüğü göz önüne alındığında, küçük değişiklikler bile okyanus yük taşımacılığı şirketleri için yıkıcı olabilir.
  • Gerekli gemi türü- Konteynerli gemiler dökme yük gemileri ve tankerlerden daha ucuzdur.
  • Geminin varış limanına yanaşmadan önce uğrayacağı liman sayısı- Örneğin, iki liman yerine üç limanda durmak maliyetlerinizi artıracaktır.
Yazıyı Paylaşın
Whatsapp
Facebook
Twitter
LinkedIn
İlginizi Çekebilir