Amazon’un iade politikası, satıcıları nasıl etkiler?

İster yeni bir satıcı olun ister milyonlarca dolarlık bir markaya sahip olun, tüm e-ticaret işletmelerinin uğraşması gereken bir şey vardır: müşteri iadelerini işleme koymak.

Bir iade talebinin geldiğini görmek her zaman biraz sinir bozucu ve cesaret kırıcıdır. Bu sadece o satıştan maddi kayba uğrayacağınız anlamına gelmez; bu, müşterinizin ürününüzü satın alırken memnun kalmadığı anlamına gelir. 

İadeler, e-ticaret satıcısı olarak hayatın bir parçasıdır ve bir iade ile karşılaştığınızda paniğe kapılmanız için hiçbir neden yoktur. Bu makalede, Amazon’un iade politikasını, nelerin değiştiğini ve satıcıları nasıl etkilediğini ele alacağız. Ardından, daha mutlu müşteriler kazanabilmeniz için iade oranınızı nasıl anlayacağınızı ve azaltacağınızı göstereceğiz.

Amazon FBA iade politikası

FBA (Fulfilment by Amazon) ile Amazon, satıcılar adına müşteri iade işlemlerini de içeren sipariş karşılamasını ve müşteri hizmetlerini yönetir. Amazon, söz konusu ürünün iade için uygun olup olmadığını belirlerken kendi müşteri iade politikasına göre hareket eder. Bir satıcı olarak, ürünün hasarlı veya kusurlu olması açıkça alıcının hatası olsa bile, bir ürünün iade olarak kabul edilip edilmeyeceği konusunda hiçbir kontrolünüz yoktur.

Çoğu durumda, müşteriler siparişlerini aldıktan sonraki 30 gün içinde iade talebinde bulunabilirler. Ancak Amazon, duruma göre istisnalar yapabilir ve bu 30 günlük sınırın ötesinde iadeleri kabul edebilir (ve etmektedir). 

İstisna durumunda Amazon, satıcıya bir e-posta göndererek iade işlemini başlattığını bildirir ve sipariş bedelini satıcının hesap bakiyesinden düşer.

Ürün Amazon’un deposuna iade edildiğinde ne olur?

iade

Amazon, müşterinin iadesini aldıktan sonra ürünün durumunu değerlendirerek satılabilir olup olmadığını belirler. Ürün kullanılmamışsa ve hala yeni durumdaysa, Amazon bu ürünü gelecekteki bir siparişe dahil edilmek üzere envanterinize iade eder.

Ürün hasarlıysa veya satılamaz durumdaysa Amazon, hasara kimin neden olduğunu belirler (gönderim sırasında Amazon’un kendisi veya müşteri). Üründeki hasara Amazon neden olduysa, ürün iadesi için size geri ödeme yapılır. 

Ancak üründeki hasara müşteri (veya kargo şirketi) neden olduysa Amazon size geri ödeme yapmaz ve ürün “satılamaz” olarak işaretlenir. 

Kusurlu” veya “Müşteri Hasarlı” olarak kategorize edilen herhangi bir ürün için satıcılar, iade edilen ürün gönderim merkezine ulaştıktan sonraki 30 gün içinde bir kaldırma emri gönderilmelidir.

Müşteri ürünü iade etmezse ne olur?

Müşteri ürünü ilk teslim aldığı tarihten itibaren 45 gün içinde bir Amazon gönderim merkezine iade etmezse, Amazon müşteriye daha önce para iadesi yapılmışsa bu ücreti iade eder ve satıcıya ürün için geri ödeme yapar. 

Genellikle, Amazon 45 gün sonra size otomatik olarak geri ödeme yapar. Bazı nadir durumlarda, geri ödemesini almak için ‘’case’’ açmanız gerekebilir. 

Amazon, müşterilerin “Bebek” kategorisindeki uygun FBA ürünlerini 90 gün içinde yeni, açılmamış durumda iade etmelerine izin verir. Açılmış veya kullanılmış ürünler, uzatılmış zaman dilimi içinde iade için uygun değildir. Amazon, satıcıya hiçbir ücret ödemeden iade kargo ücretini karşılayacaktır.

Müşteriler amazon’un iade politikasını kötüye kullanıyor mu?

Amazon’un müşterilerini memnun etmek için elinden gelen herşeyi yapacağı açıktır. Bu nedenle, müşterilerin satın aldıkları her şeyi 30 gün içinde herhangi bir nedenle iade edebilecekleri bu kadar liberal bir iade politikasına sahipler. 

Böyle bir politikada olduğu gibi, bunu kötüye kullanan ve yaptıkları neredeyse her alışveriş için geri ödeme almaya çalışan bazı müşterilerle karşılaşacaksınız. 

Neyse ki Amazon bu gibi davranışları fark ediyor ve iade politikasının kötüye kullanıldığını tespit ederse müşterilerin siteden alışveriş yapmasını yasaklıyor.

Yazıyı Paylaşın
Whatsapp
Facebook
Twitter
LinkedIn
İlginizi Çekebilir