B2B şirketi nedir? Temel farklılıkları nelerdir? B2B e-ticaret ?

2018'in sonlarında Forrester, B2B e-ticaret pazarının 2017'de yayınlanan bir tahmininde 2018 için öngördüğü 954 milyar doların üzerinde 1.134 trilyon doları aştığını söyledi.

B2B şirketi nedir?

B-to-B olarak da adlandırılan işletmeden işletmeye (B2B), bir üretici ve toptancıyı veya bir toptancı ve bir perakendeciyi içeren ticaret biçimidir. İşletmeden işletmeye, bir şirket ile bireysel tüketici arasında değil, şirketler arasında yürütülen iş anlamına gelir. İşletmeden-işletmeye(B2B), işletmeden-tüketiciye (B2C) ve işletmeden-devlete (B2G) satışların aksine bir anlam taşır. 

B2B işlemlerin genel farklılıkları 

İşletmeden-işletmeye (B2B), toptancı ve perakendeci gibi bir işletme ile diğeri arasında gerçekleştirilen bir işlem veya işin kendisidir. B2B işlemleri, bir şirketin üretim sürecinde kullanılmak üzere başka bir şirketten hammadde satın alacağı tedarik zincirinde gerçekleşme eğilimindedir. B2B işlemleri, otomobil endüstrisi şirketlerinin yanı sıra mülk yönetimi, kat hizmetleri ve endüstriyel temizlik şirketleri için de yaygındır. 

Bu arada, işletmeden-tüketiciye işlemler (B2C) bir şirket ile bireysel tüketiciler arasında yapılan işlemlerdir. Şirketler üretim süreçlerinde kullanılmak üzere diğer hammaddeler gibi bileşenleri ve ürünleri satın aldıklarından, tipik bir tedarik zincirinde işletmeden-işletmeye işlemler yaygındır. Bitmiş ürünler daha sonra işletmeden-tüketiciye işlemler yoluyla bireylere satılabilir. İletişim bağlamında, işletmeden-işletmeye, farklı şirketlerden çalışanların sosyal medya gibi yollarla birbirleriyle bağlantı kurabilecekleri yöntemleri ifade eder. İki veya daha fazla şirketin çalışanları arasındaki bu tür iletişime B2B iletişim denir.

B2B e-ticaret 

Bu, yıl için toplam ABD B2B satışlarının yaklaşık %12’sine denk geliyor. Bu oranın 2023 yılına kadar %17’ye çıkmasını bekleniyor. İnternet, işletmelerin ürün ve hizmetler hakkında bilgi edinebileceği ve gelecekteki işletmeler arası işlemler için zemin hazırlayabileceği sağlam bir ortam sağlıyor.

Şirket web siteleri, ilgili tarafların bir işletmenin ürünleri ve hizmetleri hakkında bilgi edinmesine ve iletişim kurmasına olanak tanır. Çevrimiçi ürün ve tedarik alışverişi web siteleri, işletmelerin ürün ve hizmetleri aramasına ve e-tedarik arayüzleri aracılığıyla tedarik başlatmasına olanak tanır. Belirli endüstriler, şirketler ve sağladıkları ürün ve hizmetler hakkında bilgi sağlayan özel çevrimiçi dizinler de B2B işlemlerini kolaylaştırır.

B2B örnekleri

İşletmeden-işletmeye işlemler ve büyük kurumsal hesaplar, imalat sektöründeki firmalar için olağan bir durumdur. Örneğin Samsung, iPhone üretiminde Apple’ın en büyük tedarikçilerinden biridir. Apple ayrıca Intel, Panasonic ve yarı iletken üreticisi Micron Technology gibi firmalarla da B2B ilişkilerine sahiptir. 

B2B işlemleri otomobil endüstrisinin de bel kemiğini oluşturmaktadır. Birçok araç bileşeni bağımsız olarak üretilir ve otomobil üreticileri otomobilleri monte etmek için bu parçaları satın alır. Örneğin lastikler, aküler, elektronikler, hortumlar ve kapı kilitleri genellikle çeşitli şirketler tarafından üretilir ve doğrudan otomobil üreticilerine satılır.

Hizmet sağlayıcılar da B2B işlemlerine katılırlar. Örneğin mülk yönetimi, ev temizliği ve endüstriyel temizlik konularında uzmanlaşmış şirketler, bu hizmetleri genellikle bireysel tüketiciler yerine yalnızca diğer işletmelere satarlar

Yazıyı Paylaşın
Whatsapp
Facebook
Twitter
LinkedIn
İlginizi Çekebilir