FOB nedir ? Alıcı ve satıcının sorumlulukları nelerdir? FOB çalışmasının avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Free on Board veya FOB bir Incoterm olup, satıcının satın aldığı kargoyu gemiye yüklemekten ve bununla ilgili tüm masraflardan sorumlu olduğu anlamına gelir. Malların gemide güvende olduğu noktada risk, taşımanın geri kalanının sorumluluğunu üstlenen alıcıya geçer.  

FOB nedir? Nakliye terimlerinde ne anlama gelir?

FOB, deniz yoluyla kargo gönderirken, uluslararası bir alıcı ve satıcı arasındaki en yaygın anlaşmadır. Bu Incoterm genellikle deniz ve iç su yolu sevkiyatları için geçerlidir.

Satıcının sorumlulukları nelerdir?

FOB Incoterms ile bir satış sözleşmesi yapıldığında, satıcı aşağıdaki sorumlulukları üstlenir: 

İhracat Ambalajı: Kargonun güvenli bir şekilde sevk edilebilmesi için tüm ihracat ambalajlarının düzenlenmesinden sorumludur.

Yükleme Ücretleri: Satıcının deposundaki yükleme işlemi sırasında ortaya çıkan her türlü masraftan sorumludur.

Limana Teslim: Kargonun depodan yükleme limanına taşınması sırasında oluşan kamyon ücretlerinden sorumludur.

İhracat Vergisi, Vergiler ve Gümrükleme: Kargonun doğru şekilde ihraç edilmesini sağlamaktan sorumludur.

Menşe Terminali Elleçleme Ücretleri: OTHC’den satıcı sorumludur.

Taşıma Üzerine Yükleme: Satıcı, kargonun arabaya yüklenmesi için yapılan masraflardan sorumludur.

Alıcının sorumlulukları nelerdir?

Bir alıcı FOB Incoterms kapsamında mal satın almayı kabul ettiğinde, aşağıdaki sorumlulukları ve riskleri kabul etmiş olur: 

Navlun Ücretleri: Kargonun yükleme limanından varış yerine gönderilmesi için taşıma ücretleridir. 

Sigorta: FOB kapsamında, navlun sigortası bir gereklilik değildir; ancak, gönderileri için bir sigorta poliçesi satın almak isteyip istemedikleri alıcının kararıdır.

Varış Terminali Elleçleme Ücretleri: Alıcı DTHC’den sorumludur. 

Varış Yerine Teslimat: Yük arabadan indirildikten sonra, alıcı yükü varış yerine teslim etmek için nihai taşıyıcı ücretinden sorumludur. 

Varış Yerinde Boşaltma: Alıcının deposundaki boşaltma işlemi sırasında ortaya çıkan herhangi bir masraftan alıcı sorumludur. 

İthalat Vergisi, Vergiler ve Gümrükleme: Gümrükleme ile ilgili tüm vergi ve ücretlerden alıcı sorumludur. Dunnage, cezalar veya gecikmeler durumunda, alıcı bununla ilgili masrafları ve riskleri karşılamalıdır.

fob nedir

Alıcı için FOB gönderimin avantajları

FOB sevkiyatının alıcılar ve satıcılar arasında bu kadar popüler olmasının bir nedeni vardır. Her iki tarafta, kargo kendi bölgelerindeyken onlara en fazla kontrolü sağlar. FOB Incoterms kapsamında alım yapan alıcının avantajı, lojistik ve nakliye maliyetleri üzerinde en fazla kontrole sahip olması ve bu sayede nakliye yöntemlerini seçebilmesidir. 

FOB, alıcının tüm sevkiyat için nakliye firmasını seçmesine olanak tanır. Alıcının nakliye sürecinin bir kısmı veya tamamı için tedarikçiye güvenmek yerine, nakliye süreci boyunca yalnızca tek bir şirkete güvenmesi gerekir. Böylece iki nakliye şirketi arasındaki gidip gelme ve iletişimsizlik potansiyeli en aza indirilmiş olur. 

FOB Incoterms aynı zamanda en uygun maliyetli seçenektir. Çünkü alıcıya mümkün olan en iyi nakliye fiyatını bulma imkanı tanır. Mallar güvenli bir şekilde nakliye gemisine yüklendiğinde risk transferi gerçekleşirken, alıcının nakliyecisi tüm nakliye sürecinden sorumludur. Kargo, satıcının deposundan çıktıktan sonra alıcı, yükün mülkiyetine sahip olur ve sevkiyatının başarılı bir şekilde sonuçlanmasını daha iyi kontrol edebilir. 

Satıcılar da FOB Incoterms’i takdir eder. Çünkü kargo fabrikalarından çıktıktan sonra satışın tamamlandığını düşünebilirler.

Yazıyı Paylaşın
Whatsapp
Facebook
Twitter
LinkedIn
İlginizi Çekebilir